HKSPT - Inspiring You Always!

以亞視為鑑 外國專家10個辭職的理由

辭職的圖片搜尋結果

這一兩年,全球經濟動盪,過了新年之後,很多行業都肯定會汰弱留強,如果公司好似亞洲電視一樣一拖再拖,又隨時關閉,不妨諗諗主動辭職,盡早尋覓新天地。

之不過,很多人都對公司有感情,做久了,不免都會好像亞視員工,希望可以留守到最後一刻,如果真的欠缺一點決心,不妨聽聽外國專家意見,再作定斷吧。

Susan Heathfield,自1987年開始,服務超過100間公司客戶及培訓無數員工;在人事管理方面擁有20多年經驗,不少網站及報章的專欄作者。

Susan Heathfield 認為,有以下10個理由,你需要立即辭職:

1. 士氣大跌,無錢無客,仲要有傳聞會執笠。

2. 員工(包括你)同管理層嘅互信關係已經玩完,傷害大到無法修補。管理層已經顯得唔可信。

3. 人工已經無法支撐你生活,如果剛剛結婚或者有小朋友,就更加要認真考慮離開。為了家人,你需要走。

4. 企業文化已經變到同你嘅價值觀唔夾。公司仲係好階級,但你想透過工作,有更多發揮。如果繼續做一間根本發揮唔到嘅公司,長遠會扭曲你嘅工作態度,到時就好難回頭。

5. 返工唔享受。當你到連早上返工都怕嘅時候,你應該走。

6. 公司變晒,管理層又講大話,甚至會有商業道德問題。

7. 間公司嘅員工,喺行內已經被定義為「失敗者」,例如你好耐無做嘢,Skills又落後;如果到累及自己聲譽嘅時候,是時候考慮離開了。

8. 公司根本無team work,你同任何人基本上已經無合作。

9. 份工壓力已經大到影響你同朋友、屋企人關係,身心都就快burnout。

10. 責任、機會,已經唔存在喺一間公司入面。

事實上,上述論點也不過是老生常談,如果你的機構也像亞視一樣,你會認真考慮,過一個沒有包袱的新年嗎?

資料來源:humanresources.about.com

NLP

NLP身心語言程式學執行師認證課程

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Close Menu
×
×

Cart